
Bedensel Farkındalık
Nöro Aktivite - Fiziksel Egzersizler Bedensel Farkındalık
Bedensel farkındalık, şu anki deneyiminizi ve duyumlarınızı fark etmek ve onlara dikkat etmektir. Genellikle mindfullness veya dikkatli farkındalık uygulamalarının bir parçasıdır. Beden farkındalığı, zihninizi o anki deneyiminize odaklanmaya yardımcı olur ve yaşam kalitesini artırır. Beden farkındalığı ve dikkat arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Her ikisi de bireyin şimdiki anına odaklanmasını ve deneyimlerini daha tam bir şekilde yaşamasını sağlar. Ayrıca, beden farkındalığı ve dikkat, bireyin iç ve dış çevresine yönelik duyarlılığını artırır, bu da genel bilişsel ve duygusal işlevlerin geliştirilmesine yardımcı olur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite veya dürtüsellik yaşayan çocukların da temel sorunu içinde bulundukları ana odaklanma da zorlanmasıdır. Bu sebeple fiziksel egzersiz etkinliklerinden beden farkındalığı kazanımı davranışsal oto kontrole giden yolun başlangıcı olarak nitelendirilebilir. Nöro Aktivite Beden farkındalığı kazanımına yönelik fiziksel egzersizlerin bir kısmına aşağıda yer verilmiştir.
Beden Taraması: Bu, bedeninizin her bir bölümünü dikkatlice ve sırayla fark etmek ve her bir duyumuza odaklanmayı içeren egzersizlerdir. Genellikle ayak parmaklarınızdan başlayıp başınıza doğru yavaşça ilerlersiniz.
Dikkatli Yürüyüş: Yürüyüş gibi bedenin tüm hareketlerinde dikkat kesilmeyi amaçlayan fiziksel egzersizlerdir.
Yoga: Beden farkındalığını artırmaya yönelik çocuk yogasının da olduğu fiziksel egzersizlerdir.
Nefes Alma Teknikleri: Nefes farkındalığına yönelik fiziksel egzersizlerdir.
Dikkatli Yeme: Özellikle dürtüsellikle ilgili fren mekanizmasını çalıştırmaya yönelik sevdiği yiyecek ya da oyuncaklar ile ilgili beklemeyi öğreten egzersizlerdir.
Odaklanma ve Konsantrasyon: Beden farkındalığı uygulamaları genellikle belirli bir duyuya veya bedenin belirli bir bölümüne odaklanmayı gerektirir. Bu tür odaklanma, dikkat kasınızı güçlendirir ve genel konsantrasyonunuzu artırır.
Fiziksel egzersizler, çocuklarda anlık deneyime odaklanmayı ve şimdiki anı yaşamayı öğretir. Düşüncelerinizi, duygularınızı ve beden duyumlarınızı kabul etmeyi ve onlara karşı yargısız olmayı öğretir.
Duygusal denetim becerileri yazımızı okumak için Tıklayınız.