Hakkımızda
Nöro Plastisite Nedir?
NÖROPLASTİSİTE NEDİR?
Nöro Plastisite yaşam boyu devam eden ilk olarak çocukluk döneminde yoğun bir şekilde gözlenen bir süreçtir. Bu süreçler, nöronların yeni bağlantılar kurmasına ve var olan bağlantıları güçlendirmesine olanak tanır. Öğrenme, bireyin çevresindeki bilgileri algılayarak, işleyerek ve anlamlandırarak yeni bilgiler ve beceriler kazanma sürecidir. Bu süreç, beynin farklı bölgelerinde gerçekleşir ve nöronların bağlantılarının güçlenmesi sağlar. Nöroplastisite bu sayede Dikkat, planlama, koordinasyon ve duygusal, sosyal becerileri desteklemektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da, yapılan araştırmalar beyin kimyasındaki ve beyin yapılarındaki değişikliklerin etkili olduğunu düşündürmektedir. Bu sorunu yaşayan çocuklarda, dikkat, öz denetim ve öğrenme ile ilişkili olan önemli beyin bölgelerinde özellikle beyin ön alanı olan frontal lobda düzensizlikler saptanmıştır. Özel öğretim methotlarıyla harekete geçen nöro plastisite de temel amaç Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu ve öğrenmede zorlanma gibi alanlarda iyileşmenin amaçlanmasıdır.
Nöro plastisite, beyindeki sinir hücreleri olan nöronlar, yeni bağlantılar kurabilir, var olan bağlantıları güçlendirebilir hatta bazı durumlarda yeni nöronlar oluşturabilir. Bu süreçler, kişinin yaşantısına, çevresel etkileşimlere ve öğrenme deneyimlerine bağlı olarak gerçekleşir. Beyinde gerçekleşen bu yeni nöral ağlar çocuklarda , dikkat, odaklanma, planlama ve empatik düşünme süreçlerine katkı sağlamaktadır. Bu sayede dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik problemi yaşayan çocuklarda olumlu gelişmeler sunmaktadır
Aynı zamanda beyinde dikkatten sorumlu alfa ve beta dalgalarınında bazı cihazlar üzerindne uyarılarak dikkat süreleri artırılmaktadır.
Nöro plastisite odaklı Nöro Aktivite hedeflerine aşağıda yer verilmiştir.
1.Duygusal beceriler; duyguları anlama, ifade etme, yönetme ve başkalarının duygularını anlama yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu beceriler duygusal zekâ olarak da adlandırılır ve kişinin duygusal sağlığı ve sosyal ilişkileri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
- Duygu Farkındalığı: Kendi duygularınızın farkında olmak, duygularınızın nedenlerini anlamak ve onları tanımlayabilmeye yönelik etkinlikler.
- Duygu İfade Etme: Duygularınızı doğru ve etkili bir şekilde ifade etmek, hem kendinizle hem de başkalarıyla sağlıklı iletişim kurmanıza yardımcı olmaya yönelik etkinlikler.
- Duygu Yönetimi: Duyguları uygun bir şekilde yönetme ve düzenleme yeteneğine yönelik etkinlikler.
- Empati: Empati, başkalarının duygularını anlayışla karşılayabilme ve onların bakış açısını anlama yeteneğine yönelik etkinlikleri içermektedir.
2.Bilişsel Beceriler; Bu beceriler, bilgiyi işleme, analiz etme, hatırlama, dikkat ve odaklanma, problem çözme, eleştirel düşünme, dil geliştirme ve daha birçok zihinsel süreci içerir.
3.Sosyal Becerileri; Sosyal beceriler, çocukların etkileşime girdikleri sosyal ortamlarda başarılı ve olumlu ilişkiler kurmalarını sağlayan davranış ve iletişim yetenekleridir. Sosyal beceriler, bilişsel ve duygusal becerilerle birlikte bir tamamlayıcıdır.
- İletişim Becerileri:, Duyguları ifade etme ve başkalarının düşüncelerine önem verme gibi iletişim becerilerine yönelik etkinliklerdir.
- Öfke Yönetimi: Öfke ve duygusal tepkileri etkili bir şekilde yönetme becerisi, çatışmalarda olumlu çözümler üretebilme ve iletişimi sakin ve yapıcı bir şekilde sürdürebilmeye yönelik etkinliklerdir.