Dürtü Kontrolü
Nöro Aktivite Dürtü Kontrolü
Dürtü kontrolü, bireyin ani ve düşünülmemiş davranışları gerçekleştirmeye yönelik içsel dürtülere karşı direncini ifade eder. Genellikle öz-denetim veya öz-kontrol ile yakından ilişkilidir ve çoğu zaman bu terimler birbirinin yerine kullanılır. Dürtü kontrolü, genel yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Zayıf dürtü kontrolü, hızlı ve düşüncesiz kararlar almayı, yüksek riskli davranışları ve genel olarak hedeflere ulaşmayı engelleyen davranışları teşvik edebilir. Öte yandan, güçlü dürtü kontrolü, daha düşünülmüş kararlar almayı, daha düşük riskli davranışları ve genel olarak daha iyi yaşam kalitesini teşvik edebilir. Dürtü kontrolü, çocukluk döneminden başlayarak ve yetişkinliğe kadar geliştirilebilen bir yetenektir. Bu yetenek, beyindeki prefrontal korteks adı verilen bölge ile yakından ilişkilidir. Prefrontal korteks, karar verme, problem çözme, dürtü kontrolü ve sosyal davranış gibi yüksek düzeydeki bilişsel işlevlerden sorumludur.
Dürtü kontrolü, beynin prefrontal korteksi ve özellikle dorsolateral prefrontal korteks, ventromedial prefrontal korteks ve orbitofrontal korteks gibi alt bölgeleri tarafından büyük ölçüde yönetilir. Bu bölgeler genellikle karmaşık karar verme, duygusal kontrol, planlama ve hedefe yönelik davranışlar gibi "yürütici işlevler" olarak adlandırılan süreçleri düzenler. Tüm bu mekanizmalarda nöral aktivitenin artırılması kişinin dürtülerine karşı direncini artırır ve dürtüsel davranışları durdurma veya ertelemeye yardımcı olur. Nöro Aktivite Dürtü Kontrolü Kazanımına yönelik fiziksel egzersizlerin bir kısmına aşağıda yer verilmiştir.
Bilişsel-Davranışsal Terapi (CBT) Teknikleri: CBT, dürtüler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı öğrenmeye yönelik fiziksel be bilişsel egzersizler içermektedir.
Farkındalık Egzersizleri: Farkındalık egzersizleri, dürtülerin farkına varmayı ve onları kontrol etmeyi öğretmeyi amaçlayan egzersizlerdir.
Gecikme Egzersizleri: Dürtüsel kararları geciktirme, dürtüler üzerinde kontrol sahibi olmayı öğrenmeye yardımcı olmaya yönelik egzersizleri içermektedir.
Solunum Egzersizleri: Derin nefes alma ve kontrollü solunum egzersizleri, dürtülerin üzerinde kontrol sahibi olmayı amaçlar. Nefesinizi yavaşça sayarak derin bir şekilde alıp
Yaratıcı Aktiviteler: Boyama, çizim yapma, müzik çalma gibi yaratıcı aktiviteler de dürtü kontrolünü geliştirmeyi amaçlayan egzersizlerdir.
Bilinçli Hareket Egzersizleri: Tüm davranışlarla ile ilgili sürece odaklanmak ve her bir davranışa dair farkındalığı üst düzeye çıkarmaya yönelik egzersizleri içerir.
Dürtüsellik ile ilgili yazımız okumak için Tıklayınız