Psikomotor Dikkat
Nöro Aktivite Psikomotor Dikkat
Psikomotor dikkat" terimi, genellikle bir kişinin fiziksel eylemlerine ve motor becerilerine yönelik dikkatlerini ifade eder. Bu, bir işi tamamlamak, bir nesneyi manipüle etmek, hatta belirli bir yerde belirli bir şekilde hareket etmek gibi eylemleri içerebilir. Örneğin, bir kişi bir bisiklete binmeyi öğrenirken, dikkatlerini dengeyi korumak, pedal çevirmek, direksiyonu yönlendirmek ve varsa trafiği izlemek gibi çeşitli psikomotor görevlere dağıtır. Bu tür görevler genellikle hem bilişsel (düşünme) hem de fiziksel (hareket) bileşenleri içerir. Psikomotor dikkat, genellikle eğitim, spor, sürüş ve benzeri durumlarda önemlidir. Bir kişinin psikomotor dikkatini geliştirmesi, onların bu tür görevlerdeki performansını genellikle iyileştirir. Bu, genellikle pratik yapmayı ve belirli motor becerilerini ve eşzamanlı bilişsel işlemleri düzenli olarak kullanmayı içerir.
Psikomotor dikkati zayıf olan çocuklar kalem kâğıt etkinliklerinde yavaş ilerlemekte ve çabuk sıkılmaktadır. Bu sebeple uzayan ödev süreleri, öğrenme de zorlanmalar ve isteksizlik gibi durumlar kaçınılmaz olmaktadır. Psikomotor dikkatte ki gelişim akademik beceriler ve özellikle ödev süreçlerini olumlu etkilemektedir. Nöro aktivite psikomotor dikkat fiziksel egzersizlerinin bir kısmına aşağıda yer verilmiştir.
Jonglör Egzersizleri: Jonglör egzersizleri, koordinasyonu, dikkati ve psikomotor becerileri geliştiren, göz-el koordinasyonu egzersizleridir
Yoga ve Tai Chi: Bu tür bedensel farkındalık egzersizleridir. Bilişsel ve fiziksel dikkati birleştiren egzersiz türleridir. Hem yoga hem de Tai Chi egzersizleri, dikkat, denge ve koordinasyonu birlikte geliştirir.
Denge koordinasyon aktiviteleri: Denge tahtası üzerinde vücutta denge ile ilgili kasların uyarımını sağlayacak olan etkinliklerdir.
Parkur Egzersizleri: Psikomotor dikkati artırmaya yönelik refleks tepkilerini güçlendirmeye yönelik parkur egzersizleri ve oyunlarıdır.
Psikomotor dikkat aynı zamanda seçici, sürekli ve süreğen dikkatin bir tamamlayıcısıdır. Bu bağlamda dikkatle ile ilgili 3 mekanizma ile ortak ilerlemektedir.
Dikkat Eksikliği ile ilgili yazımızı okumak için Tıklayınız.